142-ата годишнина от Освобождението на България беше отбелязана тържествено в

...
 142-ата годишнина от Освобождението на България беше отбелязана тържествено в
Коментари Харесай

Каракачанов: Сбъдна се едно от завещанията на Левски

 

142-ата годишнина от Освобождението на България беше маркирана тържествено в София с издигане на националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния боец. Произведен беше артилерийски салют от 20 залпа в чест на Националния празник.

На ритуала участваха военният министър Красимир Каракачанов, изпълняващият длъжността шеф на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Въоръжените сили на Република България, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, дипломати, измежду които и US-посланикът Херо Мустафа, членове на военно-патриотичните съюзи, доста жители.

Участваха и представителни подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър.

„ На 3 март, преди 142 години, се сбъдна едно от наследствата на Левски, а точно – всички българи да живеем свободно в земите си. 90 % от българските земи със Санстефанския контракт бяха в рамките на българската страна. Въпреки че това не се хареса на Великите сили и те я разделиха, това остана народен блян. В името на този блян – всички българи да живеем дружно, българите в Македония и Тракия подвигаха въстания, българската войска води три войни, в които даде доста жертви,  сподели Каракачанов.

Военнослужещи от Българската войска участваха в честванията във всички гарнизони в страната. Те отдадоха воински почести на героите, починали за свободата на Родината, и сервираха венци и цветя.

Тържествената инспекция (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се организира от 18.30 ч. на площад „ Народно заседание “.

След формалната част, от Паметника на незнайния войник от НД " Хан Кубрат " проведоха шествие с гайди и тъпани, поднасоха цветя пред Паметника на незнайния войник, както венец пред паметника на „ Цар Освободител “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР